0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
250g pieczarek
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili
2 ogórki konserwowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr wody
łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
kwaśna śmietana ok. 10- 18%
olej do smażenia
mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.
Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki. Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.
Właśnie zrobiłam. Wyszło bardzo fajnie. Gałka muszkatołowa to jest wisienka na torcie! Placki wyszły super. Jeśli mogę coś zasugerować, to aby przy pierwszym wspomnieniu papryk - dodać, że chodzi o przyprawy suche. A w drugiej kolejności o warzywa. Ja zrobiłam na odwrót. Pozdrawiam serdecznie :)
Ja placki ziemniaczane robie tak że ziemniaki trę na dużych oczkach moim zdaniem takie są smaczniejsze. Bardzo podobają mi się przepisy ostatnio robiłam roladki i jak dla mnie nowość zupę kukurydziana bardzo szybka pyszna i sycaca